Zo kies je de beste soort houten eettafel voor jouw situatie 

23 februari 2024

Een houten eettafel is een aanwinst voor elke keuken of woonkamer. Het is een centraal punt in de ruimte waar je kunt eten, kletsen, werken of gewoon genieten van het gezelschap van je geliefden. Maar met zoveel verschillende soorten hout op de markt, hoe weet je welke soort eettafel het beste bij je past?

In dit blogartikel bespreken we de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een houten eettafel. We zullen je ook enkele tips geven om de beste deal te vinden.

1. Overweeg je budget

Hout is een natuurlijk product en kan dus behoorlijk prijzig zijn. De prijs van een houten eettafel hangt af van een aantal factoren, waaronder de soort hout, de afwerking en de grootte van de eettafel. Zoek je massief eikenhout? Dan zal je merken dat wij het vriendelijkst geprijsd zijn.

Als je een klein budget hebt, kun je overwegen om een tafel van mangohout te kopen. Mangohout is een harde houtsoort die wel een vrij uitgesproken structuur bezit die wat ruwer is, door dat het een harde houtsoort is, is deze goed bestand is tegen slijtage.

Als je een beperkt budget hebt, kun je overwegen om een tafel van hardhout te kopen. Hardhout is een duurzame houtsoort die goed bestand is tegen slijtage. Enkele populaire soorten hardhout voor eettafels zijn eiken, walnoot en essen. Tussen deze 3 soorten zijn er wel verschillen. Zo heeft walnoot een veel donkerder uiterlijk en is deze een stuk zachter dan eiken en essen. Dit heeft tot gevolg hebben dat het gevoeliger is voor krassen. Verschillen in eiken en essenhout zit vooral in de tekening van het hout waarbij eiken vaker als warmer wordt ervaren, ook is eiken iets sterker. Wat het geschikter maakt voor meubels.

Als je meer te besteden hebt, kun je overwegen om een tafel van massief hout uit 1 stuk te kopen. Een tafel uit 1 stuk is niet verlijmd. Het is een duurzame en hoogwaardige optie die een luxe uitstraling geeft aan je interieur. Voorbeeld van dit soort houtsoorten die hier voor veel worden gebruikt is Suar hout.

2. Denk na over de grootte van je ruimte

De grootte van je eettafel moet passen bij de grootte van je ruimte. Als je een kleine keuken of woonkamer hebt, moet je een tafel kiezen die niet te groot is. Anders zal de ruimte te vol en claustrofobisch aanvoelen.

Als je een grote ruimte hebt, kun je overwegen om een grotere tafel te kopen. Een grotere tafel biedt meer ruimte voor gasten en creëert een ruime en gastvrije uitstraling.

3. Kies de juiste soort hout

Er zijn veel verschillende soorten hout die geschikt zijn voor eettafels. Elk type hout heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling.

Hardhout is een duurzame houtsoort die goed bestand is tegen slijtage. Hardhout is ook relatief zwaar, dus het is een goede keuze als je een stabiele en stevige tafel wilt.

Zachte hout is een lichtgewicht houtsoort die gemakkelijk te bewerken is. Zachte hout is een goede keuze als je een tafel wilt met een natuurlijke uitstraling en niet op een krasje of buts kijkt.

Tropisch hout is een harde en duurzame houtsoort die vaak wordt gebruikt voor luxe eettafels. Tropisch hout is ook relatief duur, dus het is een goede keuze als je een tafel van hoge kwaliteit wilt die iets speciaals uitstraalt.

4. Bepaal de juiste afwerking

De afwerking van een houten eettafel bepaalt de uitstraling van de tafel. Er zijn veel verschillende soorten afwerkingen beschikbaar, waaronder blank, gelakt, geolied en gebeitst. Wij zelf brengen alleen blank of kleurlak aan vanwege het gemak in onderhoud.

Blank hout heeft een natuurlijke uitstraling en laat de houtnerf zien. Geel hout is een goede keuze als je een tafel wilt met een luxe uitstraling. Geolied hout is een goede keuze als je een tafel wilt die gemakkelijk bij te werken is bij schades.

5. Denk aan het onderhoud

Hout is een natuurlijk product dat regelmatig onderhoud nodig heeft om er mooi uit te blijven zien. De exacte onderhoudsbehoeften van je eettafel hangen af van het type hout en de afwerking.

Hardhout heeft over het algemeen minder onderhoud nodig dan zachte hout.

Relevante artikelen

Hoe lang gaat een eiken eettafel mee? 

Lees meer

Wat zijn de nadelen van een eiken eettafel? 

Lees meer

Kan ik mijn eiken eettafel verven? 

Lees meer
Open de chat
1
Eenvoudig een vraag Appen?
Goedendag! Voor vragen kunt u een WhatsApp bericht sturen.