Wat zijn de nadelen van een eiken eettafel? 

1 maart 2024

Eikenhout is een populaire houtsoort voor eettafels. Het is sterk, duurzaam en heeft een mooie, warme uitstraling. Echter, er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan een eiken eettafel. In dit blog bespreken we de belangrijkste nadelen.

Prijs

Eikenhout is een relatief dure houtsoort. Dit betekent dat een eiken eettafel ook een hogere prijs heeft dan een eettafel van een andere houtsoort of ander materiaal.
Let op daarom op bij kopen en vergelijk appels met appels. Veel aanbieders van eiken tafels maken gebruik van bladen die niet volledig uit massief eikenhout bestaan. In plaats daarvan bieden zij vaak opgedikte bladen aan, waarbij een dunne laag eikenhout op de randen wordt opgedikt om dikker te lijken. Daarnaast is het gebruikelijk dat er gefineerde bladen worden aangeboden, waarbij een zeer dunne laag eikenhout wordt aangebracht op een onderlaag van een ander materiaal (vaak MDF of HPL).
Hoewel deze methoden kunnen resulteren in een product dat op het eerste gezicht lijkt op massief eiken, missen ze de kwaliteit en duurzaamheid van een volledig massief eiken tafelblad. Dit is meestal voel en zichtbaar.

Gewicht

Eikenhout is een zwaar hout. Dit betekent dat een eiken eettafel ook zwaar is. Het kan dus lastig zijn om de tafel te verplaatsen. Een gemiddelde tafel bij ons van 200cm lang en 100cm breed met onderstel weegt als snel 70-80 kilo.

Vlekgevoeligheid

Eikenhout is gevoelig voor vlekken. Dit komt doordat het hout poreus is. Vlekken kunnen moeilijk te verwijderen zijn, vooral als ze niet direct worden schoongemaakt. Zorg daarom altijd dat de tafel is behandeld voordat deze in gebruik wordt genomen

Scheurvorming

Eikenhout kan gevoelig zijnvoor scheurvorming bij lage of wisselende luchtvochtigheid. Dit komt doordat het hout kan uitzetten en krimpen door temperatuurwisselingen en vochtigheid. Om scheurvorming te voorkomen, is het belangrijk om het vochtpercentage constant te houden, en niet te laag (niet lager dan 45%). Voordeel is wel dat het te repareren is, alleen hier zitten kosten aan verbonden of kost zelf tijd.

Onderhoud

Eikenhout heeft afhankelijk van de behandeling onderhoud nodig. Dit houdt in dat de tafel regelmatig moet worden schoongemaakt en behandeld met een beschermlaag indien u kiest voor was of olie. Doordat wij zelf gebruik maken van lak vragen wij bij knoeien of kringen de tafel z.s.m. lichtvochtig af te nemen. Dit zodat de substantie geen kans krijgt om in te trekken. Lak geeft hier in de meest onderhoudsvrije tafel.

Een eiken eettafel heeft een aantal voordelen, zoals de sterke, duurzame en mooie uitstraling. Echter, er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan deze houtsoort, zoals de prijs, het gewicht, de vlekgevoeligheid, de scheurgevoeligheid en het onderhoud. Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen voordat je een eiken eettafel aanschaft.

Tips voor het verminderen van de nadelen

Er zijn een aantal tips die je kunt volgen om de nadelen van een eiken eettafel te verminderen. Zo kun je:

  • Een eiken eettafel kiezen die niet is gemaakt van massief eikenhout. Massief eikenhout is gevoeliger voor scheurvorming dan een fineertafel. Let wel, het voelt nepper aan en is niet opnieuw te kleuren/bij te werken.
  • De eettafel regelmatig schoonmaken met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel (dreft of groene zeep).
  • De eettafel regelmatig behandelen met een beschermlaag (olie en was). Als u door ons de tafel laat behandelen hoeft dit de eerste jaren niet bij normaal gebruik.

Door deze tips te volgen, kun je de levensduur van je eiken eettafel verlengen en de nadelen verminderen.

Relevante artikelen

Hoe lang gaat een eiken eettafel mee? 

Lees meer

Kan ik mijn eiken eettafel verven? 

Lees meer

Zo kies je de beste soort houten eettafel voor jouw situatie 

Lees meer
Open de chat
1
Eenvoudig een vraag Appen?
Goedendag! Voor vragen kunt u een WhatsApp bericht sturen.