Welke afmeting eiken eettafel moet ik kiezen? 

16 februari 2024

Een nieuwe eettafel kopen is een belangrijke beslissing. Je wilt natuurlijk een tafel die mooi is, maar ook praktisch. De afmeting van de tafel is daarbij van groot belang. Je moet er zeker van zijn dat de tafel groot genoeg is voor iedereen die er aan moet kunnen zitten, maar ook niet te groot is voor de ruimte in je eetkamer.

In dit blogbericht geven we je tips voor het kiezen van de juiste afmeting eiken eettafel. We bespreken de volgende onderwerpen:

  • Hoeveel zitplaatsen heb je nodig?
  • Welke vorm eettafel past in je eetkamer?
  • Wat is de ideale afmeting voor een eiken eettafel?
  • Hoe breed zijn de stoelen?

Hoeveel zitplaatsen heb je nodig?

De eerste stap is om te bepalen hoeveel zitplaatsen je nodig hebt. Als je alleen woont of met een partner, dan heb je aan een kleine eettafel voor twee of vier personen genoeg. Heb je een gezin met kinderen, dan heb je een grotere tafel nodig. Voor een gezin van vier personen is een tafel van ongeveer 160 cm lang voldoende. Voor een gezin van zes personen heb je een tafel van ongeveer 200 cm nodig.

Welke vorm eettafel past in je eetkamer?

Er zijn verschillende vormen eiken eettafels verkrijgbaar, zoals rechthoekige, ronde en ovale tafels. De vorm van de tafel heeft invloed op het aantal zitplaatsen en de ruimte in je eetkamer.

  • Rechthoekige tafels zijn de meest populaire vorm. Ze bieden veel zitplaatsen en zijn geschikt voor zowel kleine als grote ruimtes.
  • Ronde tafels zijn gezellig en creëren een intieme sfeer. Ze zijn echter minder geschikt voor grote groepen mensen.
  • Ovale tafels combineren de voordelen van een rechthoekige en ronde tafel. Ze bieden veel zitplaatsen en zijn toch gezellig.

Wat is de ideale afmeting voor een eiken eettafel?

De ideale afmeting van een eiken eettafel hangt af van het aantal zitplaatsen, de vorm van de tafel en de ruimte in je eetkamer. Hoeveel zitplaatsen je aan welk formaat hebt bespreken we in deze blog.

Hoe breed zijn de stoelen?

De lengte van je tafel kan afhankelijk zijn van de gekozen stoelen. Zo bieden stoelen zonder armleuning de mogelijkheid een kleinere eettafel te kiezen. Zo is meestal een stoel zonder armleuning 50cm breed. Waarbij een stoel met armleuning al snel 60cm kan zijn. Als je dan 3 stoelen naast elkaar wil plaatsen heb je dus al snel 30cm extra nodig. Let dus op als je een tafelpoot aan het uiteinde van de tafel overweegt in plaats van een centrale tafelpoot. De centrale tafelpoot heeft namelijk het voordeel dat de stoelen rondom de tafel makkelijk kwijt kunnen.

Tips voor het kiezen van de juiste afmeting eiken eettafel

  • Meet de ruimte in je eetkamer op voordat je een tafel gaat kopen. Zo weet je zeker dat de tafel past.
  • Kom naar onze showroom en probeer verschillende maten tafels uit en laat je adviseren. Zo krijg je een beter beeld van wat voor jou het beste werkt.

Relevante artikelen

Eiken tafel behandelen? Zo pak je het aan

Lees meer

Hoeveel personen passen aan een ronde eettafel?

Lees meer

Afmeting eettafel: Hoe lang moet een eettafel zijn voor 10 stoelen?

Lees meer
Open de chat
1
Eenvoudig een vraag Appen?
Goedendag! Voor vragen kunt u een WhatsApp bericht sturen.