Wat zijn de verschillen tussen olie en lak op een eiken tafel?

6 september 2023

Eikenhout is in West-Europa een populaire keuze voor tafels en wordt veelal behandeld met lak of olie. Zowel olie- als lakbehandelingen hebben voor- en nadelen, en de keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en het gebruik van de tafel.

Lakbehandeling

Gelakt eikenhout houdt in dat je lak aanbrengt op het oppervlak van het eikenhout. Lak zorgt voor een duurzaam en hard oppervlak dat beschermt tegen vlekken, krassen en andere vormen van beschadigingen. Een mat gelakte tafel is echter gevoeliger voor krassen in de toplaag dan een olie. Deze krassen zijn zichtbaar bij zonlicht, maar ze zitten niet in het hout. De meesten krassen gaan daarom met schoonmaken al er uit. Gelakt eikenhout is vanwege de oppervlaktebehandeling minder snel vatbaar voor het intrekken van vlekken. Kans op kringen is hier geringer dan een olie tafel

Een voordeel van gelakt eikenhout is dat het onderhoud en de schoonmaak eenvoudig zijn. Je kunt de tafel schoonmaken met een licht vochtige doek om hem er als nieuw uit te laten zien. Omdat het oppervlak verzegeld is, is de tafel minder vatbaar voor vlekken dan een geoliede eettafel. Helaas is het wel zo dat als een vlek niet te verwijderen is met een warm vochtige doek met groene zeep of bij een beschadiging, deze niet plaatselijk gerepareerd kan worden. De tafel moet dan bij blijvende schade kaalgeschuurd en opnieuw behandeld worden.

Als je moet kiezen tussen een geoliede of gelakte tafel, is het belangrijk om te kijken hoe je de tafel gaat gebruiken. Als je kinderen hebt die regelmatig knoeien en onderhoudsvrijere tafel wil, is het gebruik van een gelakte tafel eenvoudiger. Echter, een geoliede tafel is gemakkelijker te bewerken bij eventuele vlekvorming en beschadigingen. De stijl van een mat gelakte tafel is vergelijkbaar met de natuurlijke uitstraling van het eikenhout, de tafel oogt onbehandeld, terwijl olie nooit volledig mat is en altijd een kleine glans bevat.

Oliebehandeling

Een oliebehandeling houdt in dat je olie aanbrengt op het eikenhout, zodat het gevoed en beschermd wordt. De olie dringt door in het hout en benadrukt de natuurlijke schoonheid van het eikenhout door de unieke nerfpatronen en kleuren naar voren te brengen. De olie biedt ook bescherming tegen vuil, water en andere stoffen die schade kunnen veroorzaken aan het hout. Dit maakt een tafel die behandeld is met olie een uitstekende keuze voor tafels of andere meubels die blootstaan aan morsen, krassen en andere vormen van slijtage.

Een van de voordelen van met olie behandeld eikenhout eettafel is dat het gemakkelijk te onderhouden is. Je kunt de tafel schoonvegen met een doek om hem schoon en als nieuw te houden. Een ander voordeel is dat als de tafel bekrast of beschadigd raakt, je deze kunt herstellen door nieuwe olie aan te brengen of speciaal daarvoor gemaakte producten te gebruiken. Omdat een oliebehandeling het eikenhout niet verzegelt, is olie gevoeliger voor vlekken dan een gelakte tafel. Wat olie en lak gemeen hebben, is dat ze beide na verloop van tijd de tafel donkerder maken.

Samengevat, beide behandelingen hebben voor- en nadelen, en de keuze hangt af van jouw persoonlijk gebruik en voorkeur. Met olie is de tafel gemakkelijker te repareren, maar deze is gevoeliger voor vlekken dan lak. Een gelakte tafel kan niet lokaal worden bijgewerkt bij beschadiging, maar heeft standaard wel een betere vlekbestendigheid. Verkleuring treedt op bij beide behandelingen, waarbij UV-straling dit proces versnelt. In de zon zal een eikenhouten meubel altijd sneller verkleuren.

Opsomming van de bevindingen:

Lakbehandeling:

 1. Duurzaamheid: Lak biedt een sterk, beschermend oppervlak tegen vlekken, krassen en andere beschadigingen.
 2. Onderhoud: Eenvoudig te reinigen met een licht vochtige doek, lak maakt de tafel minder vatbaar voor vlekken.
 3. Herstelbaarheid: Beschadigingen kunnen niet plaatselijk gerepareerd worden; bij grote schade moet de tafel opnieuw geschuurd en gelakt worden.
 4. Gevoeligheid voor Krassen: Gelakte tafels kunnen gevoelig zijn voor krassen die glansverstoringen veroorzaken.
 5. Esthetiek: Een mat gelakte tafel behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout.
 6. Verkleuring over Tijd: Gelakte tafels kunnen verdonkeren, UV-straling versneld dit.

Oliebehandeling:

 1. Bescherming en Schoonheid: Olie voedt en beschermt het eikenhout, benadrukt de nerfpatronen en kleuren, en maakt het hout resistenter tegen vuil en water.
 2. Onderhoud: Periodiek onderhouden van de behandeling. Dagelijkse schoonmaak met droge doek, wekelijkse met vochtige doek.
 3. Herstelbaarheid: Bij krassen of beschadigingen kan het hout hersteld worden door opnieuw olie aan te brengen.
 4. Vlekgevoeligheid: Oliebehandelde tafels zijn meer vatbaar voor vlekken dan gelakte tafels, omdat de olie het hout niet verzegelt.
 5. Verkleuring over Tijd: Net als bij lak, kan oliebehandeling leiden tot verdonkering van het hout over tijd.

Keuze tussen Lak en olie:

 • De keuze tussen olie- en lakbehandeling hangt af van het beoogde gebruik en persoonlijke voorkeur.
 • Voor huishoudens met kinderen of in situaties waar regelmatig gemorst wordt, kan een gelakte tafel makkelijker zijn in onderhoud.
 • Een geoliede tafel biedt meer duurzaamheid en gemak bij het herstellen van kleine beschadigingen.

Beide behandelingen hebben hun eigen unieke voordelen en nadelen. De keuze hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker, evenals de verwachte slijtage van de tafel.

Wat gebruikt Mister Tafel?
Wij gebruiken een lak. Maar olie behoort tot de opties. De redenen zijn:

 1. Klanten willen een onderhoudsvrije tafel waar ze niet zo veel rekening moeten houden met wat ze op tafel zetten.
 2. Het kan mat afgewerkt worden, wat de meest natuurlijke uitstraling geeft

Relevante artikelen

Eiken tafel behandelen? Zo pak je het aan

Lees meer

Hoeveel personen passen aan een ronde eettafel?

Lees meer

Afmeting eettafel: Hoe lang moet een eettafel zijn voor 10 stoelen?

Lees meer
Open de chat
1
Eenvoudig een vraag Appen?
Goedendag! Voor vragen kunt u een WhatsApp bericht sturen.