Wat zijn de verschillen tussen olie en lak op een eiken tafel?

6 september 2023

Eikenhout is in West-Europa een populaire keuze voor tafels en wordt veelal behandeld met lak of olie. Zowel olie- als lakbehandelingen hebben voor- en nadelen, en de keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en het gebruik van de tafel.

Oliebehandeling

Een oliebehandeling houdt in dat je olie aanbrengt op het eikenhout, zodat het gevoed en beschermd wordt. De olie dringt door in het hout en benadrukt de natuurlijke schoonheid van het eikenhout door de unieke nerfpatronen en kleuren naar voren te brengen. De olie biedt ook bescherming tegen vuil, water en andere stoffen die schade kunnen veroorzaken aan het hout. Dit maakt een tafel die behandeld is met olie een uitstekende keuze voor tafels of andere meubels die blootstaan aan morsen, krassen en andere vormen van slijtage.

Een van de voordelen van met olie behandeld eikenhout eettafel is dat het gemakkelijk te onderhouden is. Je kunt de tafel schoonvegen met een vochtige doek om hem schoon en als nieuw te houden. Een ander voordeel is dat als de tafel bekrast of beschadigd raakt, je deze kunt herstellen door nieuwe olie aan te brengen of speciaal daarvoor gemaakte producten te gebruiken. Omdat een oliebehandeling het eikenhout niet verzegelt, is olie gevoeliger voor vlekken dan een gelakte tafel. Wat olie en lak gemeen hebben, is dat ze beide na verloop van tijd de tafel donkerder maken.

Lakbehandeling

Gelakt eikenhout daarentegen houdt in dat je lak aanbrengt op het oppervlak van het eikenhout. Lak zorgt voor een duurzaam en hard oppervlak dat beschermt tegen vlekken, krassen en andere vormen van beschadigingen. Een mat gelakte tafel is echter gevoeliger voor krassen in de toplaag, wat tot glansverstoring kan leiden. Kort samengevat, deze krassen zijn zichtbaar bij zonlicht, maar ze zitten niet in het hout. Gelakt eikenhout is vanwege de oppervlaktebehandeling minder snel vatbaar voor het intrekken van vlekken.

Een voordeel van gelakt eikenhout is dat het onderhoud en de schoonmaak eenvoudig zijn. Je kunt de tafel schoonmaken met een licht vochtige doek om hem er als nieuw uit te laten zien. Omdat het oppervlak verzegeld is, is de tafel minder vatbaar voor vlekken dan een geoliede eettafel. Helaas is het wel zo dat als een vlek niet te verwijderen is met een vochtige doek of als er een beschadiging aan zit, deze niet plaatselijk gerepareerd kan worden. De tafel moet dan opnieuw geschuurd en behandeld worden.

Als je moet kiezen tussen een geoliede of gelakte tafel, is het belangrijk om te kijken hoe je de tafel gaat gebruiken. Als je kinderen hebt die regelmatig knoeien, is het schoonmaken van een gelakte tafel eenvoudiger. Echter, een geoliede tafel is duurzamer en gemakkelijker te bewerken bij eventuele vlekvorming en beschadigingen. De stijl van een mat gelakte tafel is vergelijkbaar met de natuurlijke uitstraling van het eikenhout, de tafel oogt onbehandeld, terwijl olie kleur aan het hout toevoegt en tegelijkertijd zijn natuurlijke uitstraling en karakter behoudt.

Samengevat, beide behandelingen hebben voor- en nadelen, en de keuze hangt af van jouw persoonlijk gebruik en voorkeur. Met olie is de tafel duurzamer en gemakkelijker te repareren, maar deze is gevoeliger voor vlekken dan lak. Een gelakte tafel kan niet lokaal worden bijgewerkt bij beschadiging, maar heeft standaard wel een betere vlekbestendigheid. Verkleuring treedt op bij beide behandelingen, waarbij UV-straling dit proces versnelt. In de zon zal een eikenhouten meubel altijd sneller verkleuren.

Relevante artikelen

Japandi Design: de perfecte samenstelling van Japanse eenvoud en Scandinavische warmte

Lees meer

Scandinavisch design: de kracht van neutrale kleuren en natuurlijke materialen

Lees meer

Mangohout of eikenhout? De verschillen uitgelegd

Lees meer
Open de chat
1
Eenvoudig een vraag Appen?
Goedendag! Voor vragen kunt u een WhatsApp bericht sturen.