Scandinavisch design: de kracht van neutrale kleuren en natuurlijke materialen

6 september 2023

De naam verraad het al; Scandinavisch design is een stijl van een product en interieurworp die zijn ontstaan in de Scandinavische landen: Finland, IJsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het kenmerkende karakter van Scandinavisch design is de eenvoud, minimalisme en functionaliteit, waarbij de focus ligt op natuurlijke materialen als hout en neutrale kleuren.

Scandinavisch design heeft een aantal belangrijke kenmerken die hier boven zijn besproken waar we dieper op in gaan.

Eenvoud

Om aan een Scandinavisch design te voldoen zijn strakke lijnen en weinig versieringen kenmerkend. Ook is het noodzakelijk dat het decor en meubels terug worden gebracht naar de kern die nadruk legt op bruikbaarheid en functie van het decor en meubels.

Functionaliteit

Bij Scandinavisch design is het belangrijk dat het meubel en decor zijn gemaakt om esthetisch en nuttig te zijn terwijl de focus centreert op het gemak voor de gebruiker en de eenvoud van het design.

Natuurlijke materialen

Dit is een heel belangrijk en kenmerkend onderdeel van Scandinavisch design. Veel gebruikte materialen zijn hout, wol en lekker. Waarbij het belangrijk is dat de verwerking en afwerking minimaal zijn, zodat de eigen schoonheid en texturen naar voren komen.

Neutrale kleuren

Het kleurenpalet bij Scandinavisch design is vrij zacht en met grijze, witte en neutrale tinten. Hierdoor krijg je en kalme en rustige sfeer dat een Scandinavisch interieur kenmerkt.

Licht

In Scandinavië zijn winters lang en donker. Daarom is licht een belangrijk element bij het Scandinavische design. Zoals eerder benoemt bij neutrale kleuren is wit veelgebruikt. Verder zijn grote ramen en open ruimtes waar door licht heen kan stromen veelgebruikt in een Scandinavisch interieur.

Warmte

Doordat het neutrale kleurenpalet vrij koud aan voelt is het belangrijk dan een Scandinavisch interieur warme elementen krijgt door middel van natuurlijke texturen zoals hout en wol. Eikenhout leent zich hier door zijn warme uitstraling perfect voor. Dit maakt de setting huiselijk en uitnodigend wat de Scandinavische stijl kenmerkt.

Vorm volgt functie is een belangrijk onderdeel binnen het Scandinavisch design. Meubels en decor moeten een functie hebben of efficiënte eigenschappen hebben. Zo is een Deens ovale tafel veel voorkomend en populair binnen een Scandinavisch interieur omdat deze het speelse karakter van een ovale tafel bezit maar het praktische van een rechthoekige tafel heeft. Lees meer over de Deens ovale vorm in ons andere blog.

Over het algemeen wordt Scandinavisch design gekenmerkt door zijn eenvoud, functionaliteit en focus op natuurlijke materialen en kleuren. Het is een tijdloze stijl die kwaliteit belangrijker vind dan kwantiteit, en het is een populaire keuze geworden voor interieur- en productontwerp over de hele wereld.

Relevante artikelen

Eiken tafel behandelen? Zo pak je het aan

Lees meer

Hoeveel personen passen aan een ronde eettafel?

Lees meer

Afmeting eettafel: Hoe lang moet een eettafel zijn voor 10 stoelen?

Lees meer
Open de chat
1
Eenvoudig een vraag Appen?
Goedendag! Voor vragen kunt u een WhatsApp bericht sturen.