Kan mijn eiken eettafel buiten staan?

12 januari 2024

Eikenhout is een populaire houtsoort voor eettafels. Het is duurzaam, sterk en heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Maar kan een eiken eettafel ook buiten staan?

Ja, alleen er is een grote maar; dit kan alleen mits deze goed is behandeld is en onder een afdak staat. Eikenhout is een natuurproduct en is daarom gevoelig voor weersinvloeden, zoals regen, sneeuw, zon en wind. Zonder goede zorg kan het hout gaan vergrijzen, schimmelen of rotten, en houd er rekening mee dat zelfs als de tafel wordt behandeld, er nog steeds scheurvorming kan optreden. Onze tafels behandelen we alleen voor binnen gebruik.

Eiken eettafel behandelen

Er zijn verschillende manieren om een eiken eettafel te behandelen voor buitengebruik. De meest voorkomende methoden zijn:

  • Beitsen: Beits is een water- of oliegedragen product dat het hout een beschermende laag geeft. Beits is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je de tafel de kleur kunt geven die je wilt. Beits is het meest gebruikt omdat deze vochtregulerend is, het beschermt dus beter tegen schimmel en houtrot dan andere behandelingen.
  • Olie: Olie is een andere manier om hout te beschermen. Olie dringt diep in het hout door en geeft het een natuurlijke uitstraling. Olie beschermd op dezelfde manier als beits, alleen minder sterk
  • Lak: Lak is een harde, beschermende laag die het hout beschermt tegen krassen en slijtage. Lak is verkrijgbaar voor buitengebruik, maar dit aanbod is beperkt. Let daarom goed op of de lak voor binnen of buiten is.

Hoe vaak moet ik mijn tafel behandelen?

Hoe vaak je een eiken eettafel moet behandelen, hangt af van de omstandigheden waarin de eettafel staat. Als de tafel in de volle zon en regen staat, moet je hem vaker behandelen dan als de tafel in de schaduw staat. In het algemeen is het aan te raden om een eiken eettafel die buiten staat jaarlijks te behandelen en te ontzien van weersextremen.

Hier zijn nog een paar tips voor het buiten zetten van een eiken eettafel:

  • Zet de tafel op een beschutte plek, uit de wind en de zon (onder een afdak)
  • Maak de tafel regelmatig schoon met een mild sopje.
  • Als de tafel nat is geworden, laat hem dan goed drogen voordat je hem weer in gebruik neemt.
  • behandel de tafel jaarlijks

Volg deze tips op, en je eiken eettafel zal jarenlang mooi en duurzaam blijven.

Relevante artikelen

Eiken tafel behandelen? Zo pak je het aan

Lees meer

Hoeveel personen passen aan een ronde eettafel?

Lees meer

Afmeting eettafel: Hoe lang moet een eettafel zijn voor 10 stoelen?

Lees meer
Open de chat
1
Eenvoudig een vraag Appen?
Goedendag! Voor vragen kunt u een WhatsApp bericht sturen.