Eiken eettafel opknappen: zo pak je het aan!

19 januari 2024

Een eiken eettafel is een klassieker in veel huishoudens. Het is een stevige en stijlvolle tafel die jarenlang meegaat. Maar na verloop van tijd kan de tafel er dof of beschadigd uit gaan zien. Gelukkig is het relatief eenvoudig om een eiken eettafel op te knappen. In dit blogartikel leggen we je uit hoe je dat doet.

Stap 1: De tafel voorbereiden

Voordat je begint met het opknappen van de tafel, is het belangrijk om deze goed voor te bereiden. Verwijder alle meubels en andere voorwerpen van de tafel. Veeg de tafel daarna schoon met een droge doek. Als er vlekken of krassen op de tafel zitten, kun je deze verwijderen met een schuurpapier met een fijne korrel. Wanneer er putten in het hout zitten en je ziet dat de vezels van hout plat gedrukt zijn kan je deze verwijderen met een katoennen doek en een strijkijzer. Maak de katoenen doek nat, en het strijkijzer heet. Houd de doek op het putje en druk er met het strijkijzer op. Op deze manier zetten de platgedrukte vezels weer uit.

Stap 2: De tafel ontvetten

Om de verf of lak goed te laten hechten, is het belangrijk om de tafel eerst te ontvetten. Je kunt hiervoor een ontvetter gebruiken die speciaal geschikt is voor hout. Wrijf de ontvetter met een doek over de hele tafel. Laat de ontvetter vervolgens een paar minuten intrekken.

Stap 3: De tafel schuren

Als de eettafel nog in goede staat is, kun je deze gewoon schuren met een schuurpapiertje met een fijne korrel zoals 220. Als de tafel echter beschadigd is, moet je deze eerst schuren met een schuurpapiertje met een grovere korrel zoals 80 of 120. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe verf of lak goed hecht.

Stap 4: De tafel verven of lakken

Als je de tafel wilt verven, kun je hiervoor een verf gebruiken die speciaal geschikt is voor hout. Je kunt de verf aanbrengen met een kwast of een roller. Laat de verf vervolgens goed drogen. Als je de tafel wilt lakken (gebruikelijker voor een eiken houten tafel), kun je hiervoor een lak gebruiken die speciaal geschikt is voor hout. Je kunt de lak aanbrengen met een kwast of een roller. Laat de lak vervolgens ook goed drogen en breng indien nodig meerdere lagen aan.

Stap 5: De tafel uit laten harden

Als de verf of lak droog is, kan je vaak de tafel nog niet meteen gebruiken zoals je wilt. Een lak moet bijvoorbeeld 1 week uitharden. Dit zodat je langer plezier hebt van de tafel. Het uitharden houdt in dat er geen zware objecten als vazen op de tafel gezet kunnen worden en je water moet vermijden. Mocht je de tafel wel gebruiken doe dan een kleed over de tafel als je deze gebruikt en haal het kleed er af als je hem niet in gebruik neemt.

Tips voor het opknappen van een eiken eettafel

  • Gebruik altijd kwalitatieve verf of lak. Dit zorgt ervoor dat de tafel er mooi uit blijft zien en dat de verf of lak lang meegaat.
  • Werk in een goed geventileerde ruimte.
  • Draag beschermende kleding, zoals een mondkapje en handschoenen.

Met een beetje geduld en aandacht kun je een eiken eettafel weer helemaal nieuw laten maken. Volg de stappen uit dit blogartikel en je hebt binnen no time een prachtige eettafel waar je nog jarenlang van kunt genieten.

Relevante artikelen

Hoe lang gaat een eiken eettafel mee? 

Lees meer

Wat zijn de nadelen van een eiken eettafel? 

Lees meer

Kan ik mijn eiken eettafel verven? 

Lees meer
Open de chat
1
Eenvoudig een vraag Appen?
Goedendag! Voor vragen kunt u een WhatsApp bericht sturen.