Mangohout of eikenhout? De verschillen uitgelegd

5 september 2023

Eikenhout is een van de bekendste en meest gebruikte houtsoorten om meubels van te maken. Mangohout is een houtsoort die al een aantal jaar stijgt in populariteit als het aankomt op meubilair maken. Beide houtsoorten zijn bij uitstek geschikt voor onder andere (industriële) eettafels door hun duurzame eigenschappen en unieke uitstraling.

Wat zijn de verschillen tussen eikenhout en mangohout? Wij vertellen hieronder meer over deze houtsoorten.

Eikenhout: robuust en authentiek

Eikenhout is een houtsoort die al eeuwenlang wordt gebruikt om allerlei producten en gereedschap van te maken. Dat is natuurlijk niet zonder reden: de eik levert sterk hout met een tijdloze uitstraling en van hoge kwaliteit. In het moderne interieur komt de rustieke uitstraling van massief eikenhout goed tot zijn recht als het wordt gecombineerd met industriële elementen, zoals een stalen onderstel.

Uitstraling

De eik groeit op veel plekken ter wereld, zo ook in Europa, waar wij van Mister Tafel ons eikenhout vandaan halen. Deze bekende boom levert hout met een fijne nerf en een wisselende kleurschakering. Ook de vlamtekening is een kenmerkend en mooi aspect van eikenhout. Omdat eikenhouten meubels natuurproducten zijn, heeft elk meubel een unieke tekening.

Sterk en duurzaam

Eikenhout is hardhout. Dat komt doordat de eik relatief langzaam groeit: het hout heeft daardoor de tijd om sterk te worden. Het is hierdoor ook relatief zwaar. Eikenhout is met andere woorden zeer robuust en bestand tegen een stootje. Je zult niet snel krassen of deuken terugzien in je eikenhouten meubels. Als je goed voor het hout zorgt, gaat het jaren- of zelfs decennialang mee. Een eikenhouten meubel is dus echt een investering voor de lange termijn, waar je lang van zult genieten.

Nadeel van eikenhout

Onbewerkt eikenhout is wel relatief gevoelig voor temperatuurwisselingen en vocht. Het is dan ook niet geschikt voor buitenmeubilair. Maar ook als de luchtvochtigheid van de binnenruimte niet consistent is, kan onbewerkt eikenhout krimpen en uitzetten, wat scheurtjes kan veroorzaken. Hoge temperaturen en natte plekken kunnen vlekken en verkleuringen veroorzaken. Het is dus verstandig om je eikenhouten meubels te laten behandelen met een olie of lak. Dan blijft het hout zeer lang mooi en sterk.

Mangohout: exotisch en uniek

Mangohout is in de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen in populariteit. Deze houtsoort heeft een drukke tekening met een goudbruine kleur en rijke schakeringen. De mangoboom wordt gekapt nadat hij geen vruchten meer geeft: hij wordt dus niet alleen geteelt voor het hout, wat mangohout een duurzame keuze maakt. Mangohout past, net als eikenhout, goed in een industrieel interieur.

Uitstraling

De mangoboom groeit in tropische gebieden. Dat is goed terug te zien in mangohouten meubilair, want dat heeft een warme en exotische uitstraling. Het hout heeft een fijne nerf en een unieke draad. De vlamtekeningen zijn ook kenmerkend voor deze houtsoort. Bovendien is elke plank mangohout uniek, doordat het een natuurproduct is. Zo kun je mangohout met gele schakeringen of juist een roodroze gloed in huis halen.

Sterk en vochtbestendig

Mangohout is hardhout en heeft daardoor weinig last van krassen en deukjes. Bovendien is mangohout relatief goed bestand tegen vocht. Desondanks is mangohout niet geschikt om in de buitenlucht neer te zetten, hoogstens onder een overkapping. Mangohout is daarnaast relatief licht van gewicht.

Nadelen van mangohout

De variatie in kleurschakeringen van mangohout kan onvoorspelbaar zijn, waardoor verschillende meubels in je huis bijvoorbeeld niet dezelfde strepen of gloed hebben. Daarnaast is mangohout niet effen. Verder is er weinig te doen aan de kleur behalve deze zijn eigen kleur te laten behouden of zwart te maken.

Vergelijking tussen mangohout en eikenhout

Hieronder zetten we kort onder elkaar wat de overeenkomsten en verschillen tussen mangohout en eikenhout zijn.

De overeenkomsten tussen mangohout en eikenhout

Beide houtsoorten zijn een natuurproduct en elk meubelstuk zal dus een unieke tekening hebben. Ook vallen mangohout en eikenhout beide in de categorie hardhout. Je zult dus niet snel krassen in je tafelblad zien zitten.

De verschillen tussen mangohout en eikenhout

Mangohout en eikenhout verschillen echter ook van elkaar op een paar gebieden. Mangohout is lichter van gewicht dan eikenhout en kan iets beter tegen vocht. Eikenhout is wat duurder, maar het hout kan wel in Europa gekapt worden in plaats van dat het naar Europa getransporteerd moet worden vanuit tropische gebieden. Natuurlijk verschilt ook de kleur van de houtsoorten van elkaar.

Mangohout of eikenhout: waar ga jij voor?

Uiteindelijk is de keuze tussen mangohout en eikenhout een persoonlijke beslissing. Welk van de twee past beter bij jouw wensen en eisen?

Bij Mister Tafel zijn we in ieder geval zeer enthousiast over eikenhout. Deze sterke en prachtige houtsoort is niet voor niets al eeuwenlang in gebruik. Wij zien eikenhouten tafels als een stijlvolle toevoeging aan elk interieur. Wil je kennismaken met onze eikenhouten tafels? Plan dan eenvoudig online een afspraak in en kom ze bekijken in onze showroom.

Relevante artikelen

Eiken tafel behandelen? Zo pak je het aan

Lees meer

Hoeveel personen passen aan een ronde eettafel?

Lees meer

Afmeting eettafel: Hoe lang moet een eettafel zijn voor 10 stoelen?

Lees meer
Open de chat
1
Eenvoudig een vraag Appen?
Goedendag! Voor vragen kunt u een WhatsApp bericht sturen.